Čaj a káva stokrát jinak

Neumíte si svůj den vůbec představit bez šálku čaje anebo kávy? Nic takového vás naštěstí trápit nemusí – obě dvě pochutiny se pěstují na mnoha místech po celém světě, takže je jisté, že jejich produkce bude dostatečná.

A co si své rituály trochu zpestřit? Pakliže již několik let pijete stále dokola jednu a tutéž kávu anebo čaj, možná je ten pravý čas, vyzkoušet také něco jiného. Vybírat můžete z desítek druhů kávy a stovek druhů čaje, proto mezi nimi s velkou pravděpodobností objevíte takové, které si doslova zamilujete.

Vzhledem k neskutečně rozsáhlým možnostem, které při volbě toho pravého šálku kávy anebo čaje máme, je s podivem, že káva, kterou pijeme, pochází vždy pouze z jedné až maximálně tří odrůd kávovníků, a čaj dokonce pouze jen ze dvou.

Pokud jde o kávu, pěstují se tři odrůdy kávovníku. Dvě třetiny produkce pokrývá Coffea arabica, která má jemnou, lahodnou chuť. Zhruba třicet procent produkce náleží odrůdě robusta, která je silná, zemitá a bohatá na kofein. Malá část produkce připadá také na odrůdu liberica, která je velice výnosná, ovšem tato káva je považována za průměrnou.

V případě čaje pochází drtivá většina produktů z čajovníků čínského, pouze malé procento připadá na odrůdu čajovníku assámského.

Zatímco různosti jednotlivých druhů káv je dosaženo různým poměrem odrůd ve výsledné směsi a způsobem zpracování (pražení, mletí). V případě čaje závisí výsledek především na míře oxidace čajových lístků. Zelené čaje patří k těm, kterých se oxidace téměř nedotkla, ty černé jsou maximálně oxidované.

Jak čaje, tak i kávy, mohou být následně dochucené, aromatizované – třeba použitím různých příměsí, například bylin, koření a ovoce do čajů.
Zakoupit můžete například i zelenou kávu, která neprošla pražením, anebo různé kávoviny – kávové náhražky.

Vedle pravých čajů mají na trhu velké zastoupení také různé bylinné a ovocné směsi, rooibos, honeybush či maté. 

Sdílej s přáteli!