Čaj jako nápoj světa

Čaj patří mezi nejoblíbenější a velice příjemné nápoje, kterému holdují lidé z celého světa. Je oblíbený nejen pro zahřátí v chladném počasí či uhašení žízně, ale také pro příjemné pocity, které vyvolává. Má totiž velice příznivé účinky na psychiku a dokáže navodit příjemnou atmosféru.

Na trhu se nachází množství různých čajů a mezi nejznámější druhy patří černý, zelený, ovocný, bílý a také žlutý, polozelený, Rooibos, Pu erh, různé bylinné čaje a mnoho dalších, které stojí za to vyzkoušet.

Čaj je bez pochyb také nápojem, který má historii a tradici a již v 4. – 5. století se zakládali plantáže na pěstování čajovníku. Zachované zmínky o historii čaje hovoří o čínském císaři, který má na svědomí objevení této rostliny a došlo k němu prý tak, že čínský císař odpočíval přímo pod touto rostlinou a při silnějším větru lístky čajovníku spadli do nádoby s vroucí vodou, kterou si císař připravoval k pití.

Jestli to bylo právě tak nebo jinak, tak se přes to všechno stal čaj nápojem, který se postupně z Číny dostal do dalších asijských zemí a také do Evropy. Do Evropy čaj poprvé zavítal v 17. století díky holandskému obchodníkovi. A tak se čaj stal moderním nápojem tehdejší i současné doby a v historii byl podávaný především ve vyšší společnosti.

A kde přesně se čaj pěstuje?

Rostlina, ze které pochází tento lahodný nápoj, se nazývá čajovník, latinsky Camellia sinensis. Dobře se jí daří a také se pěstuje v tropických a subtropických oblastech. V čím vyšší nadmořské výšce se čajovník pěstuje, tím větší je jeho kvalita. Pro sklizeň se nechává dorůstat až do výšky 1 metru a sbírají se z něj listy.

Čajovník nemá pouze jeden druh, ale druhy tři a sice:

• Čínský
• Asmánský
• Indočínský

Sběr čaje probíhá od jara do podzimu a jeho kvalita je závislá na zemi původu, samotném způsobu pěstování, konečném sběru a nakonec podle druhu zpracování tedy fermentaci.

Sdílej s přáteli!