Co ještě o čaji nevíte?

Čaj patří mezi nápoje, které mají tradici a zamilují si jej nejen dospělí, ale také děti. Pije se již od nepaměti a to po celém světě. V některých zemích má dokonce svoje společenské místo a je součástí tradic i kultury.

Vy jej znáte především již jako konečný nápoj vytvořený vyluhováním, ale celá jeho tradice má jiný začátek, než jen uvařená voda a zalití jeho sypké formy v hrníčku.

Zprávy o pití čaje jsou zaznamenané již z 3. století našeho letopočtu a to v Číně. Dle dalších informací byl čaj objevený o mnoho let dříve a to z období čínské dynastie.

Co se týká pěstování, tak pochází z keře zvaného čajovník a pro produkci čaje slouží jeho lístky. Tento keř má listy celoročně zelené a musí růst nejméně 4 roky, aby byl vhodný ke sběru, a sklízet se z něj může až 30 let a to dokonce několikrát v roce Nejznámější je čajovník assámský a čínský. Sběr se provádí převážně ručně a listy čajovníku se odštipují.

Druh čaje není pouze jediný, ale hned několik:

• Zelený
• Bílý
• Černý
• Červený
• Žlutý
• Polozelený

Takto jsou dělené podle způsobu zpracování, tedy fermentace. To znamená samotný kvasný proces a oxidace.

Každý z těchto druhů má na lidský organizmus určité pozitivní účinky. Kromě toho, že dokáže zvednout dobrou náladu a navodit příjemnou atmosféru, tak blahodárně působí také na mozek a především paměť, mi antioxidační účinky, díky theinu má také povzbuzující účinky, působí dobře na srdce a preventivně také proti rakovině.

A jak čaj vhodně připravit?

Vhodné je využít různé čajové sady, které ještě víc podpoří požitek z něj. Následně je prioritou také kvalitní voda, kterou necháte jen krátce vřít. Nejlepší je čaj sypaný, který následně takto připravenou vodou zalijete a necháte vyluhovat. Doba vyluhování je u každého druhu čaje jiná a návod je obvykle součástí balení.

Sdílej s přáteli!