Vše začíná u kávovníku

Ač to někomu může přijít skutečné divné, káva se rodí na keři jménem Kávovník. Dokonce existují stejné nebo podobné plantáže těchto keřů jako u čajovníku. Jen s tím rozdílem, že pro lahodný čaj potřebujeme pouze lístky keře, ale pro výbornou kávu musíme počkat na její úrodu, zde se bude vše odvíjet od plodů. V podstatě se ale keříky vysazují také dobře zakořeněné, do půdy, ale tentokrát spíše do hornatých krajin. Dobře jim dělá teplé a vlhké podnebí, kde se udržuje stálá teplota tak mezi 18 – 22 °C. V některých oblastech je třeba dokonce vybudovat určitou bariéru, aby silné větry, keře nepoškodily. Poté jsou takové plantáže osazeny například kukuřicí nebo banánovníky a podobně, to záleží na místních poměrech. To ale platí i na místech, kde by keře pro změnu trpěly nadměrnou teplotou. Taková péče je skutečně na místě, jelikož jedině tak je dobrá produkce a reguluje se tím i výnos.

Listy nejsou důležité
Keříky kávovníku začnou kvést drobnými kvítky a připomínají jasmín. Krásně voní již v této kvetoucí podobě a jen krůček je bude dělit od zárodků plodů. Ty jsou nejdůležitější pro zpracování černého moku. Na jejich dozrání si ovšem farmáři vyčkají a to klidně půl roku i déle, záleží na oblasti, kde se pěstují. Nejprve jsou plody zelené, pak získají žlutou barvu, která přejde do červené. V této fázi jsou nejlepší pro sklizeň. Nicméně další jejich barevná fáze je jemně fialová.

Kávovník arabský – dorůstá výšky až 3 metry. 75 % světové produkce kávy pochází právě z něj, jedná se o kávu typu arabica. Přesto kvalitních zrn se zde nalezne z pouhých 5 %.

Kávovník robusta – poskytne sice úrodu dříve, než jeho předchozí bratranec, ale na druhou stranu zrna jsou menší a rozhodně nedosahují takové kvality, jakou poskytne arabica. Nicméně pěstování nevyžaduje takovou péči, proto se dá pro menší nároky vysadit prakticky kamkoliv. Klidně i na plantáže, kde dříve byla arabica, jen vyhynula buď pod vlivem nějaké choroby, nebo i mrazu.

Kávovník liberijský – zde o kávě nemůže být zdaleka ani řeč, přesto tento keř existuje a pěstuje se skutečně v nevýznamném měřítku. Plodí velká a nahořklá zrna. Není zase až tak úplně k ničemu, jelikož se používá výhradně do směsí.

Sdílej s přáteli!