Výroba čaje je nadmíru náročná

V podstatě musíme začít na plantáži. Než se k nám totiž dostane čaj v podobě, kterou známe, uběhne hodně dlouhá doba a zpracování není zrovna nejjednodušší. Zakořeněné keříky se vysazují na plantáž, kde se o ně musí někdo starat, stejně tak jako se staráme o své zahrádky a záhonky. Jenomže to není žádný malý ohraničený pozemek. Vždyť již jen představa toho, že hned v těchto místech musí stát továrna, která okamžitě zpracovává lístky, jej staví do obrovských velikostí. Jenomže všechno má svůj smysl a to je specifické i pro tuto továrnu. Není zde žádná časová prodleva, kdy se čajové lístky musí dopravit do vzdálenějších míst. Tím samozřejmě se neztrácí na kvalitě a díky tomu i my můžeme ochutnat prvotřídní čaj.

Sběrači lístků mají první slovo

Je to podobně jako s profesí u nás. Tihle odborníci jednoznačně vědí, kdy je ten nejlepší čas začít trhat. Když mají natrháno, tak jsou lístky zváženy a ihned rozloženy v tenkých vrstvách na sušící rámy. Ventilátory pomáhají vhánět horký vzduch na tyto místa a tím lístky zavadnou a zbaví se z větší části vlhkosti. Ta je velkým nepřítelem. Ačkoliv zelený čaj má trochu jinou přípravu, ten zase ihned po sběru se spaří vodní párou v bubnu, který se otáčí a tím se ničí fermenty. Samozřejmě všechno má mít svoji správnou teplotu a dobu. To si ale všechno odborníci na tomto místě dobře ohlídají.

Proces nadále pokračuje

Když už listy správně zavadly, tak přichází na řadu svinování. Tady se vlastně rozhoduje, jakou metodou se bude postupovat dál a na výběr je hned ze tří možností.
1. Výroba klasických čajů probíhá na rotujícím stroji. Lístky se tak samočinně svinou, za to může buněčná šťáva, která stočí celý povrch listu.
2. Tato fáze trhá, mele, svinuje, odděluje stonky od lístků.
3. Listy v této metodě jsou rozkrájeny a je do nich vháněn studený vzduch.
Svinování je také teprve začátek dalšího procesu. Dále nastává fermentace, kdy se uvolní dostatečné množství buněčné šťávy. Následují další procesy, které postupně uvolňují látky, které jsou rozpustné pouze v horké vodě a tak ovlivní výslednou chuť našeho čaje.

Sdílej s přáteli!